Irene Westerholm

Så länge som jag kan komma ihåg har djur varit viktigare än allt annat, men att det skulle vara hundar jag skulle viga mitt vuxna liv åt var ingen självklarhet. Som barn växte jag upp med allergier i familjen vilket omöjliggjorde hund i hemmet. Så det blev häst istället. Väl utflugen från föräldrahemmet införskaffades första hunden. Att det gick så bra hade inget med kunskap att göra eftersom jag inte var tilräckligt påläst och dessutom naiv. Men livet med Doris gav mersmak och jag började förkovra mig i hundträningens fantastiska värld!
Jag är numera utbildad etolog vid Stockholms Universitet, vilket innebär att jag har en 4,5 år/277,5 hp lång universitetsutbildning inom biologi/zoologi med tyngdpunkt på djurs beteenden (examen 2007). Jag har under min utbildning genomfört vetenskapliga studier på allt från slagsmålsbeteenden till personlighet, på vitt skilda djurarter.

Jag är också utbildad hundinstruktör (2002) via HUNDutbildningsgruppen och har hållit kurser sedan 1999, med början som assisterande instruktör. 

En  del av min tid skriver jag utlåtanden och agerar som sakkunnig åt Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten i djurplågeriärenden samt vanvårdsärenden - ett mycket viktigt, men många gånger tungt uppdrag. 
Även om mesta tiden går åt till att träna andra hundägare och andras hundar, brinner jag ju för att motivera och lära mina egna hundar. Weightpull, agility och lydnad är tre sporter som jag är aktiv inom i dagsläget, även om jag provat på många fler.

Jag försöker fortlöpande utbilda mig vidare inom intressanta områden och genom åren har det blivit många utbildningar. Bland andra:
- Hundinstruktörsutbildning via HUNDutbildningsgruppen (2002)
- Jägarexamen via Jägarnas Riksförbund (2004)
- Magisterexamen etologi vid Stockholms Universitet (2007)
- Viltspårpovsdomarutbildning (2007)
- Klickerexpo med Bob Bailey & Kathy Sdao (2007)
- Från valp till stjärna med Eva Bodfäldt (2011)
- Tävlingslydnad med Emma Willblad (2018)
- Vidareutbildning inom problemhundsutredning med Milene Wallin (2019)
- Start Button Behaviors med Eva Bertilsson & Emelie Johnson Vegh (2019)

Dessutom styrelseuppdrag inom bl a för Svenska Pitbull terrier Föreningen 2000-2005 och som vice ordförande i APBT-federationen sedan 2007.